Enjoy a meander beside beck

Deborah Jefferson with Becky Stanley by the beck
Deborah Jefferson with Becky Stanley by the beck
0
Have your say

A PARK has been given a new look and people are being urged to sample its delights.

The beck in the upper Burn Valley Gardens, Hartlepool, has been re-modelled to make it more natural and easier to access during a £120,000 improvement scheme.

The work, which is part of the Wild Green Spaces in Hartlepool project, was funded by the National Lottery and the Environment Agency.

Deborah Jefferson, from Hartlepool Borough Council’s Countryside Team, said: “We have created meanders that will slow down the beck’s flow in times of high rainfall and make it easier for people to reach the water to observe wildlife.

“In some areas, grassy banks have been created that are graded all the way up from the beck to the perimeter of the park.

“We are delighted with the new-look beck and it certainly gives the Burn Valley a more natural appearance. We would urge people to take a walk through the park and see for themselves the impact of the improvement works.”

The work was carried out by main contractor Cleveland Land Services.

Other improvements include the replacement of crazy paving with new footpaths to provide better access to the park for elderly and disabled people and parents with pushchairs and prams.

The top half of a wall separating Burn Valley Gardens from the neighbouring Burn Valley Family Wood has also been removed and replaced with a metal railing fence to introduce more light into the park.

This is helping to improve ground flora and provides a direct link with Family Wood and it is also helping to make people feel safer in what was previously a rather dark area.

A programme of landscaping and planting is now planned following completion of the main works.

The three-year Wild Green Spaces in Hartlepool project was launched following a successful bid by the council in partnership with the Environment Agency and the Burn Valley Project Steering Group.

It is being funded by Natural England through its Access to Nature initiative which, in turn, is part of the Big Lottery Fund’s Changing Spaces programme.