Enjoy a meander by beck

Deborah Jefferson, of Hartlepool Borough Council, with Wild Green Spaces in Hartlepool's Becky Stanley
Deborah Jefferson, of Hartlepool Borough Council, with Wild Green Spaces in Hartlepool's Becky Stanley

A PARK has been given a new look and people are being urged to sample its delights.

The beck in the upper Burn Valley Gardens, Hartlepool, has been remodelled to make it more natural and easier to access in a £120,000 improvement scheme.

The work, which is part of the Wild Green Spaces in Hartlepool project, was funded by the National Lottery and Environment Agency.

Deborah Jefferson, from Hartlepool Borough Council’s countryside team, said: “We have created meanders that will slow down the beck’s flow in times of high rainfall and make it easier for people to reach the water to observe wildlife.

“In some areas, grassy banks have been created.

“We are delighted with the new-look beck and it certainly gives the Burn Valley a more natural appearance. We would urge people to take a walk through the park and see for themselves.”

The work was carried out by main contractor Cleveland Land Services.

Other improvements include the replacement of crazy paving with new footpaths to provide better access to the park for elderly and disabled people and parents with pushchairs and prams.

The top half of a wall separating Burn Valley Gardens from the neighbouring Burn Valley Family Wood has also been removed and replaced with a metal railing to allow more light into the park.

This is helping to improve plant growth and provides a direct link with Family Wood and is also helping to make people feel safer in what was previously a dark area.

A programme of landscaping and planting is now planned.

The three-year Wild Green Spaces in Hartlepool project was launched following a successful bid by the council in partnership with the Environment Agency and the Burn Valley Project Steering Group.

It is being funded by Natural England through its Access to Nature initiative which, in turn, is part of the Big Lottery Fund’s Changing Spaces programme.